Sök stipendium för boende i Grez-sur-Loing

Teaterförbundet för scen och film och Teaterförbundets Rättighetsbolag delar varje år ut ett resestipendium på 5 000 kronor och en månads boende på Hôtel Chevillon i Grez-sur-Loing i Frankrike. Boendet gäller oktober månad i en lägenhet på 22 kvm avsedd för en person. Stipendiet kan sökas av en medlem i Teaterförbundet för scen och film som är upphovsperson och som avser att använda vistelsen för konstnärligt arbete.

Foto: Hillevi Nagler

Grez-sur-Loing är en liten by som ligger ett par timmar söder om Paris. Många svenska konstnärer har genom åren bott på Hôtel Chevillon. Bland annat Carl Larsson, Julia Beck, Karin Bergöö och Bruno Liljefors. August Strindberg skildrar bylivet och omgivningarna i sin reseskildring Bland franska bönder. Idag ägs Hôtel Chevillon av Stiftelsen Grez-sur-Loing som hyr ut lägenheter och arbetslokaler till stiftelser, akademier och institutioner som i sin tur ger stipendier för vistelse på hotellet.

Förra årets stipendiat, regissören och dramatikern Agneta Elers-Jarleman, berättar om sin vistelse i Grez-sur-Loing:

”Jag bodde i en liten studio med pentrykök och egen toa. Rummet var ljust och trevligt och jag jobbade mycket bra vid mitt bord vid fönstret. Grez-sur-Loing är en pittoresk liten by och Hôtel Chevillon har en jättefin altan och en tomt som sluttar ner mot floden. Underbart när solen skiner. Hösten var mycket varm så jag kunde doppa mig i floden långt in i oktober. Men det är ett gammalt stenhus, ganska slitet, så de sista dagarna när det regnade och blåste, blev det kallt och ruggigt. Så undvik månader med tufft väder, oktober kan ju vissa år vara en ren höstmånad.

Det händer inte mycket i Grez-sur-Loing, som därför blev det en bra arbetsmiljö. Att resa in till Paris är relativt bökigt, jag gjorde resan dit en gång, förutom de gånger jag flög från och till Stockholm.
Det innebär också att de andra stipendiaterna blir viktiga. Alla var trevliga och jobbade mycket, så det gemensamma köket blev sällskapsnavet på kvällarna. Då åt vi lite improviserat tillsammans. Ett par gånger ordnade vi mer organiserade måltider.

Hôtel Chevillon har ett par gästrum som går att hyra utöver stipendiatrummen. Gästrummen är enkla med toa i korridoren. En av forskarna med stipendium hade under 14 dagar en medforskare inkvarterad i ett gästrum (mot avgift). De verkade jobba mycket bra tillsammans.
Jag tänker mig att det kan vara intressant för en stipendiat från Teaterförbundet. Både film och teaterproduktioner innebär ju förberedelser med scenograf, fotograf osv, då man jobbar två eller flera tillsammans.

Sammantaget: Jag hade en underbar månad! Tack vare det fina vädret, de harmoniska och inspirerande omgivningarna, trevliga, intressanta kompisar och ett arbete som växte dag för dag.”

Ansökan

I din ansökan ska du ange namn, yrke och kontaktuppgifter (e-post). Det ska också framgå att du är upphovsperson och vad för konstnärligt arbete vistelsen planeras att användas till.

Ansökan kan även avse en del av perioden.

Skicka din ansökan till info@teaterforbundet.se. Skriv ”Grez-sur-Loing” i ärenderaden.

Din ansökan ska ha inkommit till Teaterförbundet senast den 31 maj.