Hjärt- och lungräddning för filmarbetare

Datum: 05 sep 2020

Ort: Göteborg

Teaterförbundet för scen och film i samarbete med Kulturakademin

Kursbeskrivning
Syftet med kursen är att kunna minimera riskerna på en filminspelning som ibland sker på svårtillgängliga platser. Vad gör man om det inträffar en olycka och om någon blir medvetslös på en alptopp eller inne i en skog? Då är det bra om någon i filmteamet kan ingripa och ge akut första hjälpen. HLR, det vill säga hjärt- och lungräddning, stärker säkerhetstänket på set.

Målet med kursen är att ge dig som filmarbetare grundläggande kunskaper i hjärt-lungräddning samt kunskaper kring hur du använder en defibrillator/hjärtstartare vid ett plötsligt hjärtstopp. Kursen är 3.5 timmar.

Kursen är kostnadsfri för dig som är medlem i Teaterförbundet. Men du behöver ansöka om en plats då vi max kan anta 12 deltagare. Om du inte är medlem i Teaterförbundet kan du ändå ansöka om en plats men då är kostnaden 600kr om du blir antagen.

Citat från tidigare deltagare som gått kursen:
– För mig var det en aha-upplevelse att inse att man måste jobba rätt hårt för att få liv i en medvetslös människa. Jag trodde jag hade ett hum om hur man gjorde. Men insåg under kursen att jag inte visste mycket om HLR och att jag skulle ha varit ganska tafatt vid en olycka. Den viktigaste lärdomen är att alltid agera. Det är alltid bättre att göra någonting istället för ingenting. För det första gäller det snabbt att hitta en hjärtstartare vilket inte alltid finns vid en filminspelning. I framtiden kommer jag att se till att det finns. Jag kommer att titta över första hjälpen-utrustningen så att den innehåller mer än bara huvudvärkstabletter och plåster. Det krävs riktiga förband för att lägga om större skärsår, till exempel. Daniel Malmén (1stAD)

OBS: På grund av rådande situation med Covid-19 flyttar vi fram kursen till troligtvis den 5 september. Ansökan ligger uppe men datum och tid kan i värsta fall komma att ändra.
Ny uttagning görs i Augusti

Läs mer och anmäl dig på Kulturakademin Trappans hemsida.