Styrelse

Judit Benedek, ordförande
Ansvarsområden och uppdrag: Sitter i juryn för SRFs regissörspris IRIS. Representerar SRF i KLYS nätverk för skol- o utbildningsfrågor. Ingår i referensgruppen för arbetslivet i regeringens utredning om kvalitetssäkringssystem för högre utbildning. Sitter i Teaterunionens styrelse för SRF.Judit Benedek är utbildad skådespelare vid Statens Scenskola i Stockholm. Numera verksam som regissör och manusförfattare på frilansbasis, men med plattform på Teater De Vill i Stockholm.Hon arbetar även som regissör i på Kolibri Teatern i Budapest, Ungern.
Hon har även arbetat som pedagog på Teaterhögskolorna i Malmö och Stockholm, samt på Operahögskolan i Stockholm. Judit fick Stig Dagermanpriset 2011 för projektet SOS romer- ett projekt om attitydförändring en samproduktion mellan Teater De Vill, Sverige och Kolibri Teatern, Ungern.

Karl Seldahl, kassör

Stefan Moberg, sekreterare
Ansvarsområden och uppdrag: Kontakter i de övriga nordiska länderna, webbsidan, samt arkivering av protokoll, korrespondens och övriga handlingar. Upphovsmannafrågor och avtal med arbetsgivarparten på teatersidan. Representerar SRF i KLYS’ AU och upphovsrättsgrupp, samt i Nordiska Sceninstruktörsrådet, NSIR. Stefan Moberg utbildades till skådespelare vid Scenskolan i Stockholm 1975-1978, men är numera huvudsakligen verksam som regissör och manusförfattare. Han har skrivit och regisserat ett antal barn- och ungdomspjäser, mer än ett dussin kabaréföreställningar på olika teman, och flera stora sommarteateruppsättningar, ofta på historiska teman. Bland beställningsverken finns en helaftonsmusikal och en nyskriven operaföreställning för barn. Stefan har också producerat utbildningsfilm och regisserat underhållningsprogram för Sveriges Televison. Hans intresse för multimedia har bl.a. lett till uppdrag med att utveckla nya dataspel och interaktiva webbplatser för företag. Under 2014 har Stefan arbetat i sex olika nordiska länder och haft tre premiärer under sommaren!

Niclas Turesson, vice ordförande
Född 1977, uppvuxen i Skåne och boendes i Malmö.
Utbildad på bl.a. den treåriga regiutbildningen på Teaterhögskolan i Malmö 2006-2009.
Grundade och driver sedan starten 2005 Teater Foratt i Malmö som konstnärlig ledare och regissör. Även regisserat på t.ex. Malmö Stadsteater.
Satt i Nationella dramaturgiatets styrelse 2012/2013. Niclas regiarbete tar ofta avstamp i en politisk (icke-)händelse/debatt, våren 2014 var det i form av Åsa Lindholms urpremiär Natten börjar nu på Teater Foratt.

Ulla Lyttkens, ledamot
Bor i Luleå. Har under nära tjugo år arbetat som länsregissör på Norrbottensteatern. Nu freelance. Har under trettio år satt upp två till tre föreställningar per år med proffs och amatörer. Ofta flerspråkiga föreställningar. Ofta i små samhällen, där hela byn blir indragen. Men även på Norrbottensteatern, Giron sámi teáhter, Norrbottensmusiken. Och Tornedalsteatern, som hon var med och startade. Hon har bl.a. spelat en vecka på Teaterfestivalen i Avignon och har även regisserat flera novellfilmer.
Utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg, jobbade först som skådespelare. Har sommarpratat i SR och kört 85-tonstruck i gruvan i Svappavaara.

Edward Buffalo Bromberg, ledamot
Edward Buffalo Bromberg har varit fackligt aktiv sedan 2000, först i Sveriges Regissörer och sedan med Svenska Regissörsföreningen /Teaterförbundet. Fokusfrågor har varit avtalet och avtalsförhandlingarna, kontrakt och bransch utvecklande initiativ såsom speeddating vid Bibu och Scenkonstbiennalen och det nya auditions initiativet. Som regissör har Edward jobbat både i fria grupper och vid ett par institutioner. Han är verksam sedan fem år på Riksteatern där han bland annat leder Länk, ett nationellt utvecklingsprojekt för nya pjäser och unga ensembler. Edward är också en flyttig översättare av dramatik till och från engelska/svenska och har ett brett kontaktnät i Europa och USA.

Viktoria Sjöholm,
Viktoria Sjöholm valdes in som suppleant till styrelsen 2013. Sedan dess har hon bl.a. företrätt SRF på NSIR’s (Nordiska Sceninstruktörsrådet) sammankomster i Jönköping och i Oslo.
Viktoria är utbildad som klassisk sångerska vid musikhögslolor i England samt Operastudio ’67 i Stockholm. Intresset för regi är dock väldigt stort och därför har hon de senaste åren valt att frilansa som regiassistent på teatrar och operahus i Sverige. Målet är att i framtiden få ägna sig åt regi.
År 2012 satte hon upp sin första egna operaproduktion, ”Hans och Greta, en äventyrsföreställning”, i egenskap av regissör, dialogförfattare och scenograf. År 2013 var föreställningen bl.a. en del av Dalhalla Operas programutbud.

Stefan Böhm,
Representerar SRF i Teaterförbundets Pensionsdelegation, i Svensk Teaterunions råd samt i KLYS nämnd.
Skådespelarutbildning Statens scenskola i Stockholm 1965-68, dock mest regi från mitten av 70-talet. Frilans inom teater, musikteater, radio, TV, film. Konstnärlig ledare Fria Proteatern 1971-1990, Teaterchef Uppsala Stadsteater 1997-2007.
Huvudlärare scenframställning Statens scenskola i Stockholm 70-talet, huvudlärare teaterregi DI 80-talet.

Marie Parker Shaw

Helena Röhr
Frilansande regissör, boende i Malmö. Arbetar med både opera, musikteater och talteater. Har genom åren regisserat föreställningar på bl.a. Malmö Stadsteater, NorrlandsOperan, Vadstena Akademien, Teater 23, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Månteatern. Arbetar även som dramatiker och dramaturg/musikdramaturg. Regisserar också konserter och musiker för bl.a. Malmö Live och Musik i Syd. Helena är konstnärlig ledare för den fria operagruppgen Freebird i Malmö, som 2015 blev uttagen till Scenkonstbiennalen med det erotiska operaäventyret ”Den djupaste platsen”.

Johanna Salander
Johanna Salander är konstnärlig ledare, regissör och skådespelare på Ögonblicksteatern i Umeå. I sitt arbete drivs Johanna av att synliggöra andra verkligheter på scenen genom berättelser och bilder som sällan visas. Hon är övertygad om att vi måste få andra verkligheter presenterade för oss, för att kunna anta alternativ. Johanna jobbar för att skapa en bredare representation på scenen genom att arbeta med andra kroppar och tankar än normens. Bland annat har hon under tre år jobbat med projekt Normal för att tillgängliggöra scenkonsten för människor med alla funktionsvariationer. Samt projektet Minoritet i en minoritet för att synliggöra personer med dubbla minoritetsidentiteter, i Palestina, Sverige och Sápmi där föreställningen Vahák (Våld på Lulesamiska) inspirerats av queersamiska livsberättelser och är uttagen till Barn- och ungdomsbiennalen 2016.

Olof Runsten (studeranderepresentant), adjungerad

Pontus Plaenge (kontakt Förbundsstyrelsen), adjungerad

Valberedning

Leo Cullborg
Marhta Vestin
Maja Salomonsson

Adjungerad till STTF, Svensk Teaterteknisk förening

Mathias Clason